top of page
  • Фото автораWulfahardus

Плем'я бородатих жінок. Лангобарди

Обновлено: 1 мар. 2018 г.

Лангобарди (ломба́рди) (лат. langobardī — «довогобороді») – давньогерманський племінний союз . Саме від них походить назва північноіталійської області Ломбардія, де вони оселилися у 568 році, після свого вторгнення до Італії.



З цим народом пов’язана цікава традиція заплітання «бороди» у жінок, що стало вагомим фактором при формуванні Джоном Толкієном і іншими фентезійними письменниками образу бородатої слабкої статі у раси дворфів.

Найкраще цю легенду описав у VIII столітті бенедиктинський монах Павло Діакон.


Є в північних країнах острів, що називається Сканданан. Це на місцевій мові означає «руїни». Там живе велика кількість народів і серед них є невелике плем’я, яке звуть ванілами. В цьому племені жила жінка на ім’я Гамбара і мала вона двоє синів. Одного звали Ібором, а іншого Айо, всі в купі вони правили ванілами.

Та раптом правителі вандалів Амбрі і Ассі виступили проти них війною, але перед цим відправили до них гінців зі словами: «Заплатіть нам данину, або приготуйтеся до битви». І трійця манільських правителів звичайно відмовила загарбникам. Тоді Амбрі і Ассі звернулися до верховного бога Одіна, щоб той подарував їм перемогу в бою.


Після жертвоприношення Одін відповів, що віддасть перемогу тому, кого першим побачить на сході сонця. Тим часом Гамбара разом із синами молились дружині Одіна – Фреї. Остання порадила їм, щоб зі сходом сонця чоловіки ванілів були уже готовими, а їх дружини підв’язали волосся навколо обличчя таким чином, аби воно було схоже на бороди; і вишикувались на битву зі східної сторони поруч зі своїми чоловіками.


Тільки-но з’явились перші промені сонця, Фрея повернула ліжко, на якому спав Одін, направивши його обличчям до Сходу, та збудила його. Він же, побачивши на тій стороні ванілів та їх дружин спитав: «Хто ці лангобарди?» («Ланг» означає довгий, а «бард» - борода, тому то і названо було їх лангобардами). Тоді ж Фрея сказала Одіну: «Якщо дав ти їм ім’я, тоді подаруй і перемогу» (тут відображено традиційний для всіх європейських культур мотив наречення), що власне Одін і зробив. З тих часів ваніли почали називатись лангобардами,- описує Діакон.








P.S. Приблизно так жінки лангробардів заплітали свої бороди перед боєм:)


139 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page